03 października 2022

Gdzie zjeść praskie knedliki? Ta knajpa nigdy nie zawodzi

Będąc w czeskiej Pradze nie sposób odmówić sobie zjedzenia tradycyjnych knedlików. Jak się robi czeskie knedle? Z czego się robi knedliki? Z czym podać knedliki? Na czeskie knedliki przepis jest bardzo prosty. W rzeczy samej knedliki to rodzaj bułki przygotowywanej z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík) lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży  (houskový knedlík), gotowanej w osolonej wodzie, a następnie pokrojonej na kromki, a serwowanej na gorąco, odgrzewanej na parze lub odsmażanej na maśle i podanej z mięsem obficie polanym sosem lub z gulaszem. Nieraz nie ma nawet surówki, za to wskazane jest lokalne piwo. W centrum Pragi nie brakuje lokali, które serwują tradycyjne czeskie knedliczki (i kilka innych dań). My jednak wybraliśmy restaurację - nomen omen - "Lokál". I bardzo dobrze, bo to świetny lokal, którego twórcą jest Tomáš Karpíšek.

Marynowana kiełbasa i smažený sýr

By trafić do "Lokálu" trzeba się udać na róg praskich ulic Dlouhá i Rybná. Lubię moment wejścia do knajpy, bo jest to odkrywanie tajemnicy, choć nie bez poczucia pewnego ryzyka. Nie wiesz przecież, czy będzie ci smakować, ale pragniesz poczuć się dobrze i nasycić kiszki. Wchodząc tu już wiedziałem, że oto jest miejsce, które można śmiało odwiedzać bez tak pierwotnego lęku. Błyskawicznie pojawiła się kelnerka, która przyjęła zamówienie.
Jako starter sprawdzą się doskonale utopence, czyli marynowne w zalewie parówki na zimno, podawane z kiszoną kapustą. Palce lizać!
Chwilę po otarciu ust chusteczką na stół wjeżdżają czeskie knedliki z wołowiną i sosem, które znikają jak śnieg wiosną z podhalańskich łąk. Są także knedle z gulaszem.

Czytaj więcej: Kopalnia uranu Podgórze

Następnie pozwoliliśmy sobie spróbować wyprażanego syra - czyli smażonego w panierce z mąki, jajka i bułki tartej czeskiego sera hermelin (bywa, że smażą edama). Kawał sera jest potężny, lekko w środku nadtopiony i przepyszny, choć gdzieś w głowie błąka się przerażająca myśl o tysiącach kalorii, które właśnie poprzez układ pokarmowy dostają się do wnętrza niewinnej istoty ludzkiej. Taką cenę płacą ludzie ciekawi świata!
Nie do pogardzenia jest także sznycel, który ze względu na bliskość centrum Cesarstwa Austro-Węgierskiego smakuje jakby bardziej po wiedeńsku mimo drobiowej proweniencji.
Do tego wszystkiego przyniesiono kolejny kufel lokalnego ciemnego piwa nalanego z pipy w vyćepie przy wejściu. Przy czym nie należy się troskać faktem, że lokalne piwo to tutaj... Kozel.

Królik w pieczarkach i pieczona kaczka

Z przekąsek zwraca uwagę praska szynka z kremowym chrzanem oraz różnego rodzaju kiełbaski podawane, a jakże - z chrzanem. Zupy - jak w Polsce: flaczki, rosół z makaronem.
Oferują tu także świeżo siekany tatar. Można zjeść medaliony wieprzowe z sosem pieprzowym i ziemniakami w mundurkach.
W menu świątcznym jest gulasz z dzika z knedlikami oraz pieczona kaczka w towarzystwie modrej kapusty z jabłkami i miksem pierożków.
Ciekawie brzmi także królik duszony na pieczarkach z ryżem na parze.

Czytaj więcej: Most Karola w Pradze

Na koniec można sobie zażyczyć kaczych wątróbek smażonych na maśle.
Za to wegetarianie mogą się tu poczuć cokolwiek niepewnie. W sekcji "dań lekkich i bezmięsnych" samodwój: sałatka szopska i gulasz grzybowy. Jak to zazwyczaj bywa w przypadku jaroszy w podobnych lokalach, trzeba komponować dania roślinne z... samotnych jarzyn. A to ziemniaczek, a to kęs jakiejś sałatki, a kelner dobrodusznie... rybkę jeszcze podsunie. Cóż... Wciąż mięso wygrywa.
Na koniec warto zwrócić uwagę na desery. Szczególnie frywolna zdaje się być Rakvička se šlehačkou czyli "trumienka" z bitą śmietaną. Smacznego!

"Lokálna" Szczelina Cassiniego

W "Lokálu", długim i wąskim jak kolejowy wagon, mnożą się stoliki ustawione wzdłuż ścian. Kelnerka nieustannie orbituje przejściem pośrodku restauracji przemykając korytarzem jak sonda Voyager przez Szczelinę Cassiniego między pierścieniami Saturna. Co rusz ktoś niesie piramidę talerzy, a na nich czeskie knedliki z gulaszem
Nie brakuje tu i miejscowych i obcokrajowców. Widzieliśmy "ekspata", który obdarzył ulubioną kelnerkę sowitym napiwkiem. "Tylko dla ciebie, nikomu tego nie dawaj" - zastrzegł, po czym, żegnając się, solennie przyrzekł, że jutro znowu zjawia się na obiad.
Roi się tutaj także od turystów, chcących sprawdzić, czy kuchnia w Pradze trąci jeszcze Hrabálem.


Ciekawie wygląda kwestia zamawiania i rachunków. Mają tutaj w praskich lokalach zwyczaj wręczania klientom karteczek, na których w trakcie konsumpcji tworzy się zamówienie. Często te karteczki to są wydrukowane zawczasu bloczki z rubryczkami ułatwiającymi notowanie. Dopisywane są kolejne dania i kolejne piwa. Płaci się kelnerce, gdy lista przestaje rosnąć. Są także i takie jadłoajnie, w których dopiero przy wyjściu znajduje się kasa i to w niej zamiast u kelnerki można się rozliczyć. Dzięki temu finanse przez cały czas mamy na stole.

Przepis na czeskie knedliki

Czeskie knedliki przepis - składniki:

    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    20 g drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/4 łyżeczki soli

W posłodzonym i lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Następnie mieszamy składniki w elastyczne ciasto, które dzielimy na cztery kawałki i formujemy z nich podłużne "bułki".
Każdą z osobna gotujemy około 10 minut w dużym garnku z posoloną wodą. Po ugotowaniu knedliki kroimy na "kromki" i podajemy z gulaszem lub pieczenią wołową obficie polaną sosem.

Co zwiedzać w Pradze?

Czołowy zabytek w Pradze to Most Karola. Ale ciekawy jest także staromiejski ratusz i znajdujący się tam praski zegar astronomiczny. Ten rewelacyjny chronometr ma tyle dodtkowych funkcji, że mogłaby ich pozazdrościć aplikacja w smartfonie. W tamtej okolicy warto poszukać lokalu z knedlikami i lokalnym piwem. Nie sposób ominąć starego cmentarza żydowskiego w Pradze oraz starych synagog w dawnej dzielnicy żydowskiej Josefov

Czytaj więcej: Muzeum Chirurgów w Edynburgu

Warto odwiedzić dzielnicę Malá Strana, gdzie warta uwagi jest najwęższa uliczka w Pradze. W pobliżu jest kontrowersyjna fontanna - sikacze. Można w pobliżu zobaczyć słynne praskie niemowlęta. Ciekawa będzie także wycieczka na Hradczany połączona z oglądaniem katedry św. Wita. Przy okazji można rzucić okiem na zamek, który jest siedzibą prezydenta Czech. Po drodze warto w okolicy starego miasta wpaść na praskie knedliki.

"Lokál" w Pradze. Jak dojechać?

Aby dotrzeć do "Lokálu" z praskiego rynku kierujemy się na północ, azymut trzeba obrać mniej więcj na Hradčany, może trochę w prawo. Po kilku chwilach natkniemy się na ulicę Dlouhą, w którą trzeba skręcić w prawo.

Czytaj więcej: Pomnik Nike w Warszawie

Idziemy przed siebie. Niedługo potem dojdziemy do skrzyżowania z ul. Rybną. Po lewej stronie na rogu jest nasz "Lokál". Warto pamiętać, że Praga jest doskonała jeśli ktoś lubi się kręcić na rowerze.
Jeśli są kłopoty z trafieniem na miejsce, można kliknąć w Mapy Google.




Oto nasze knedliki.






Utopence z konserwową kapstą.



Vyprážaný syr bądź smažený sýr.


Z kolei toaleta nieco zaskoczyła niepowtarzalnym klimatem.



Więcej ciekawych miejsc do odwiedzenia znajdziesz pod adresem www.wycieczkazadyche.pl lub po prostu wycieczkazadyche.pl.


Znasz? Skomentuj!